sâmbătă, 31 martie 2012

vineri, 30 martie 2012

Biserici rupestre. Corbii de Piatra


       "Inceputurile vietii monahale la Corbii de Piatra sunt mai putin cunoscute. Se cunoaste faptul ca cele mai multe asezari monahale au aparut in locul altora mai vechi coborand pe firul istoriei pana in vremuri imemoriale.      
      Asa vor fi stat lucrurile si cu monastirea de la Corbi, asezata in inima unei misterioase si extrem de timpurii vetre ascetice romanesti. Cu siguranta prima atestare documentara, 23 Iunie 1512, nu este si data infiintarii monastirii, existand informatii certe conform carora sfantul locas a existat si inainte de aceasta data. In chip cu totul minunat (pentru ca nu a fost niciodata restaurata!!!) biserica pastraeza inca parti mari de pictura: Deisis, Bunavestire, Jertfa lui Avraam, Nasterea Domnului, Intimpinarea Domnului, Invierea lui Lazar, Botezul Domnului, Schimbarea la Fata, Inaltarea Domnului, Arhanghelul Gavriil, Sfinti Militari, Iisus Emanuil. Caracteristicile stilistice, calitatea picturii, insotite in exclusivitate de inscriptii grecesti, coroborate cu stirile documentare, permit datarea cu certitudine a ansamblului in primele decenii ale sec. XIV, datare prin care Corbii de Piatra este locasul cu cea mai veche pictura din Tara Romaneasca."

           Mai multe aici : http://www.corbiidepiatra.ro

















marți, 27 martie 2012

Biserici rupestre. Manastirea Cetatuia


       
        Există un grup de biserici rupestre care şi-au menţinut până azi funcţiile de Altar al Domnului situate într-un fel de triunghi tainic, într-o nişă ecologică ocrotitoare a obiceiurilor, datinilor şi tradiţiilor româneşti. Este vorba de zona Muscelului, iar bisericile rupestre în funcţiune sunt: Corbii de Piatră, Nămăeşti şi Cetăţuia Negru Vodă; zonă în care s-au găsit dovezi materiale certe care atestă că strămoşii noştri erau - aşa cum se spune adeseori - creştini înaintea creştinismului.
Pe drumul spre biserica 

       Manastirea Cetatuia Negru Voda sta marturie a traditiei crestine milenare a poporului român. De-a lungul timpului ca vechi locaş de cult ce a fost odată dacic iar acum creştin, a avut o existenţă sinusoidală, cunoscând atât perioade de maximă înflorire cât şi perioade adânci de pustiire şi distrugere. Locurile acestea pe lângă marea încărcătură religioasă pe care o au, conţin şi extrem de bogată încărcătură istorică, atât prin poziţia geografică cât şi prin marile personalităţi care şi-au pus amprenta aici. În acest locaş îşi vor găsi refugiul la liniştea zidurilor şi laolaltă în rugăciune cu sihaştrii, Nicolae Alexandru Voievod, Ioan Radu Negru Voievod, Vladislav Vlaicu, Vlad Ţepeş, Mihai Viteazu, Matei Basarab la 1634, Constantin Şerban Vodă la 1658, Brâncoveanu Constantin - martirul - la 1690, din a cărui poruncă s-a pictat cel de al doilea strat în biserica din stâncă; Stolnicul Constantin Cantacuzino, la 1775; primul rege al României Carol I, ce a vizitat în câteva rânduri ruinele vechii cetăţi. 


     Bisericuta, amenajata într-o pestera naturala, are legatura cu cele trei biserici de la poalele muntelui, inspirate de maruntele asezari rupestre care înconjurau marile lavre de la Muntele Athos. Actuala biserica este constituita din doua pesteri, separate printr-un perete natural. Într-una dintre ele, care acum este pronaos, se afla scobit în peretele dinspre vest altarul catolic al Doamnei Marghita, sotia lui Negru Voda, altar refacut mai târziu de Doamna Clara, ce-a de-a doua sotie a Voievodului Nicolae Alexandru. În cealalta pestera, mai mare, se afla biserica propriu-zisa, împartita printr-un zid de caramida si piatra, ce constituie tâmpla altarului cu trei usi înguste. În altar, proscomidiarul este amenajat chiar pe stânca. În peretele despartitor dintre cele doua pesteri s-a facut o usa, astfel ca pestera unde este altarul catolic devine pronaos. Deasupra usii, în naos, se disting chipurile ctitorilor Nicolae Alexandru-Voiavod, Radu Negru-Voiavod, jupânul Gheorghe Vineteanu si staretul Iosif.




Precum Cetatuia lui Negru Voda este legata de întemeierea Tarii Românesti, asa si schitul rupestru cu acelasi nume este una dintre cele mai vechi asezari isihaste de la noi din tara, fapt confirmat de atestarile documentare sau literare din secolul al XIII-lea. Ea era considerata cea mai aspra sihastrie din tara noastra si acest lucru se poate vedea si astazi.
Într-o scobitura de piatra, sub forma de sicriu, s-au gasit moastele Cuviosului Ioanichie Schimonahul, mort la 1638. pe marginea prapastioasa a peretelui estic al cetatuii se afla asa-zisa chilie a lui Negru Voda. Legenda spune ca aici îsi depozita Negru Voda tezaurul în timpul navalirilor tatarilor. Ulterior, aici au locuit pustnici ce au cioplit icoane în peretii de piatra. Din 1992, schitul a devenit manastire ce tine de Episcopia Argesului. 
În prezent biserica rupestra are doua hramuri: Adormirea Maicii Domnului si Izvorul Tamaduirii. Apa tamaduitoare izvoraste din altar.
Cel de-al doilea hram al bisericii, a fost ales datorita acestui fapt. Într-adevar, între cele doua sarbatori, dintr-unul din peretii de piatra ai sfântului altar izvoraste neîncetat un suvoi de apa tamaduitoare. În intervalul de timp dintre cele doua sarbatori, acest bazinas este în permanenta plin cu apa sfânta, ce a vindecat pe multi credinciosi.



Stanca Capul Leului

Pestera Sfantului

P.S. Fotografiile imi apartin.




vineri, 23 martie 2012

Pasarea albastra...

Tot Carmen este vinovata !!!
Tot anul trecul !!!
Imi plac provocarile !
21 martie, Ziua mondiala a teatrului de papusi 


 Examen de licenta pentru regie si actorie.
Spectacolul "Pasarea albastra" , o prelucrare a povestirii moderne "Micul Print" de Antoine de Saint-Exupéry.

joi, 22 martie 2012

Stiati ca...?

Am preluat pe ultima suta de metri ideea de la Carmen !!!
 Ziua Mondiala a Apei .


Cascada Urlatoarea 2011


Fagaras - traseul Caltun- Piscul Negru 2011


Austria- Cascada Krimml 2011


Austria- Zell am See