miercuri, 15 aprilie 2015

Dezamagire, frustrare...

...
Sunt eu o baba nebuna sau depasita de vremuri! In seara aceasta am fost la Opera Nationala sa vad "Rigoletto". Prima data l-am vazut pe la 14 ani cu mama si l-am revazut cand eram la facultate. De fiecare data a fost varianta clasica cu Ducele- duce, Rigoletto -bufon ...
In seara aceasta am fost dezamagita : nu pentru voci (au fost minunate) , decoruri si pentru ca toata actiunea se petrece in America anilor 1929 prohibita si unde Ducele devine patron de bar/mafiot ci pentru ca aria "La donna e mobile" se canta intr-un bordel cu scene explicite de sex ! Ducele este intins pe spate si canta cu Maddalena calare pe el si cu mana pe fundul ei ! Scuze exprimarea dar sunt extrem de revoltata! Asa ceva...
Sunt eu nebuna sigur si nu inteleg viziunile noilor regizori!!!
Am stat si m-am gandit : mama a inceput sa ma duca la teatru si opera de cand eram mica ; ce fac parintii din ziua de azi , cei care vor sa le dea copiilor o educatie decenta? Trebuie sa vizioneze intai ei spectacolele si apoi sa mearga cu copii la teatru sau opera?!
Acelasi lucru l-am observat si la teatru: am vazut o piesa cu scene de sex explicite , iar la iesirea de la spectacol am vazut cel putin 10 copii sub 14 ani in sala !!! Pe net nu dadea amanunte despre piesa si nici ca ar fi interzisa minorilor !!!
O sa devin bunica si ma gandesc ca vreau sa le formez nepotilor cultura muzicala si teatrala! Hmmm...

12 comentarii:

  1. .... sunt fara cuvinte... este real spectacolul despre care vorbesti?! ohhhh...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu merg saptamanal la teatru sau opera...tot ce am spus este real..nu spun ca toate piesele sunt asa, dar la TNB si ONB chiar aveam pretentii !!!
      Am vazut la ONB (in 2015) "La fille mal garde", "Don Quijote", "Tosca", "Lohengrin" - am vazut decoruri, regie, interpretare- excelente ! Dar acum sunt inca bulversata! Duminica ma duc la "Don Giovanni"-nici nu stiu la ce sa ma astept !

      Ștergere
  2. Foarte adevărat! Şi pe mine mă revoltă această viziune foarte aiurea asupra actului artistic. Am fost odată la teatru la o piesă de Goldoni. În locul costumelor specifice epocii, am văzut actori în blugi, pe role, dar rostind replici din alte vremuri. Nu mi-a plăcut deloc. Dar să mai fi piesa impregnată de momente "sexiste", cred că m-aş revolta şi mai tare. Cum să mai mergi şi cu copiii la asemenea piese? Se exagerează rău cu aceste maniere "moderne" de interpretare a unor piese vechi. Bine că mai sunt şi regizori care sunt adepţii stilului tradiţional.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt...sa speram ca nu dispare "traditionalul" de tot... :)

      Ștergere
  3. Iti inteleg revolta.Eu deja sunt bunica si mergem la spectacole numai pentru copii.Sa inteleg a marim varsta pana la 14 ani.Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu sunt o pudibonda dar un minim de decenta pentru operele clasice tot imi doresc. Am vazut "Monoloagele vaginului": am ras si am plans impreuna cu personajul dar nu am fost revoltata cand am plecat de la teatru!

      Ștergere
  4. Hhhmmm... Unii vor sa epateze cu orice pret; vor sa se vorbeasca despre ei, vor sa starneasca unele controverse pe tema "libertatii de exprimare" insa nu cred ca stiu multi: intai trebuie sa invete sa se exprime si apoi sa tinda spre libertatea de expresie/exprimare (prin orice forma)... Isi imagineaza ca astfel au dat forma a ceea ce autorul "a vrut sa zica" dar vremurile i-o interziceau... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ai dreptate...dar totusi poate ma duc cu un copil la teatru. Piesa despre care vorbeam (la TNB) a fost 7/Organic..in prezentare scrie: "Inspirat din picturile Suzanei Dan". Eu nu cunosc pictorii contemporani...pictura care a inspirat piesa a fost un falus proiectat pe tot peretele. Repet : pe net nu am gasit tablouri ale pictoritei ci numai afise. Nu ma atentioneaza ca apare si asa ceva in piesa. Textul si povestea au fost ok, dar in sala am numarat cel putin 10 copii..era si un VIP de la TV cu doi copii minori(nu dau nume) ...imi venea sa ma duc la el si sa-l intreb ce parere are despre tablou ... :)
      Mie personal nu mi-ar fi picat bine... nici ca adult nu m-am simtit chiar ok...

      Ștergere
  5. Așa e arta azi! Totul e revoluționat iar fiecare regizor vede în felul sau....Sau in opinia lor aduc ceva nou , cică. ..

    RăspundețiȘtergere
  6. ... mi s-a intamplat si mie! :) Dar am decis sa plecam de la piesa de teatru, iar cei de la garderoba au fost foarte uimiti! la fel eram si eu... de ceea ce se intampla pe scena! :) Si eu sunt o baba! :)) Ioana

    RăspundețiȘtergere