marți, 22 septembrie 2015

Cetatea Shumen - Bulgaria

...
Cetatea Shumen

 
Monumentul Intemeietorilor Bulgariei

 (nu se poate o postare fara o frunzulita  !!!:)) )

 Orasul vazut din cetate

Primele fortificatii au fost ridicate de traci, si intarite de romani, bizantini, si mai tarziu, de bulgari. Cetatea a trecut prin numeroase asedii, dar a fost distrusa aproape in totalitate in timpul cruciadelor, de catre crestinii care incercau sa o elibereze de sub stapanirea turceasca. Astazi ruinele sale sunt unul din cele mai studiate situri arheologice din Bulgaria, fiind un oras foarte important in evul mediu timpuriu. Strazile lungi, care se intersecteaza in unghiuri drepte tradeaza trecutul roman al cetatii. Unul din turnuri a fost refacut, si ofera o panorama frumoasa asupra orasului nou. Exista si un mic muzeu, in care sunt expuse obiecte descoperite in urma sapaturilor.

Din turnul cetatii se vede pe un alt varf din apropiere monumentul de la Shumen, cunsocut oficial ca Monumentul Intemeietorilor Bulgariei, construit in 1981, cu ocazia aniversarii a 1300 de ani de la intemeierea primului stat bulgar. 
Monumentul a fost construit in stil cubist de sculptorii Krum Damyanov si Ivan Slavov. De la distanta, aminteste de silueta unui leu, iar cele 8 corpuri de beton asezate in forma de spirala simbolizeaza ascensiunea Bulgariei . In interior gasim statuile hanilor Asparuh (intemeietorul Primului Imperiu Bulgar), Tervel (diplomatul abil), Krum (cuceritorul) si Omurtag (ziditorul). Putin mai departe se afla statuia cneazului Boris, primul conducator crestin, si a tarului Simeon, care a domnit in “veacul de aur”, cand  Bulgaria era una din cele mai puternice tari europene. Monumentul este dominat de statuia unui imens leu de granit, construit dupa o imagine din secolul 7, descoperita langa Stara Zagora. 


6 comentarii:

  1. Multumesc. Religia tot de la ei o avem.
    O zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. o salbaticie cuminte in imaginile tale, piatra si mult verde...era inca vara, mai este inca! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. sunt informatii interesante, la fel ca si imaginile pe care le prezinti... mi-ai incitat curiozitatea de a vedea locul cu proprii ochi... poate într-un concediu viitor. Multumesc! pup :-*

    RăspundețiȘtergere
  4. Privind imaginile ma gandeam sa va "transform" in vrabiute sa puteti sari din piatra in piatra.Ce jucausa ar deveni acea vizita.:))
    Seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  5. Un loc adorabil și cu mult potențial; )))
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere