marți, 1 septembrie 2015

Din Delta... Pelicanii...

...







Pelican comun - Pelecanus onocrotalus

Generalitati: Specie rara, aflata sub protectia legii, a carei numar este in continua scadere, din cauza combaterii facute de catre om. In Europa mai sunt probabil sub 3.500 de perechi clocitoare.

Descriere: (140 -178 cm) : Pelicanul comun imatur este de o culoare vizibil mai inchisa deasupra si are un sac gular galben. Pe frunte prezinta un penaj de o forma asculit-triunghiuiara spre cioc, iar picioarele sunt roz¬maronii.. Puii sunt maro-cenusiu deasupra si de un alb-murdar dedesubt, primind haina alba a adultilor abia dupa 3 - 4 ani. Penajul adultilor este alb-roz. Sunt greoi pe sol, dar zboara cu multa usurinta, cu batai de aripi incete, urmate de planari. Se pot ridica la mari inaltimi, zborul fiind de obicei linear, dar, se rotesc deseori in for¬matie si in stoluri. Cand inoata, corpul lor se scufunda putin in apa.

Reproducerea : Cloceste in colonii in Delta Dunarii, pe formatiunile de plaur din zonele greu accesibile, sosind inca de la inceputul lunii martie. Cuiburile sunt  foarte apropiate intre ele. Ouale, de culoare alba, cu aspect cretos, de regula in numar de doua, fiind depuse in cursul lunii mai. Incubatia dureaza peste o luna , intre 32 de zile si 34 de zile, fiind asigurata de ambii parteneri, cu schimbul.

Habitat: Vara pot fi gasiti in regiunile lacustre din sud-estul Europei, in special in Delta Dunarii. Toamna paraseste tinuturile noastre, plecand sa ierneze in Delta Nilului, Regiunea Golfului. Iarna pot fi gasiti si in zona de coasta din sudul Asiei si golfuri. 

Va multumesc pentru vizita!

6 comentarii:

  1. Sunt tare simpatici şi caraghioşi foc, cu ciocul lor atât de lung. Şi sunt nişte mâncăcioşi fără seamăn. Nu se mai satură de peşte! Trebuie ocrotiţi, căci ar fi păcat să dispară.
    Numai bine! :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. imi placeau grozav cand eram mica, imi plac sia cum sunt atat de haiosi :)
    faine foto!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce frumos!!!! O lumina superba! ;)
    Vreau si eu!;)))
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Admir pelicanii,dar si fotografiile .Sunt magnifice!

    RăspundețiȘtergere
  5. asa i-am vazut si noi la ei acasa, zilele trecute :)) Oare am fost in aceeasi perioada in Delta?!
    PS: noi astazi am ajuns din nou acasa :-* pupici

    RăspundețiȘtergere