vineri, 25 septembrie 2015

Pomorie... Bulgaria

...
Pomorie este situat în provincia Burgas, la 20 km distanță de orașul Burgas, pe o peninsula stancoasa. A fost cunoscut sub numele de grec de Anchialos până în 1934.
Pomorie a fost fondat de grecii antici sub numele de Anchialos (greacă: Αγχίαλος), care derivă din greaca veche "anchi-" ("aproape, aproape de") și "als-" (fie "sare" sau mai puțin frecvent "mare"). În latină, denumirea a fost Anchialus. Bulgarii au numit orașul Tuthom, deși numele mai frecvente în limba bulgară a fost Анхиало, Anhialo bazat pe numele grecesc. În timpul dominației otomane, orasul a fost numit Ahyolu. In 1934 orasul a fost redenumit Pomorie, de la bulgar "po-" (în acest context "de, alături de") și "more" ("mare"), corespunzând la una dintre cele două etimologiile ale numelui grecesc original.
 Mijloacele tradiţionale de existenţă a populaţiei locale - viticulturale, productia de sare, pescuit si turism .
Mai multe despre Pomorie aici

...................................................................................................................................................................
Manastirea Sf. Gheorghe Cuceritor a fost înfiintat în secolul al VII-lea, dar mai târziu a fost distrusă în timpul invaziei otomane din secolul al XIV-lea. La sfârşitul secolului al XVII-lea, un administrator turc, Selim Bey, s-a stabilit aici si a construit propria sa fermă, în locul fostei manastiri. El, conform unei legende,  avea o boala incurabila. Într-o noapte, Selim Bey a visat că a găsit apă tamaduitoare în curtea lui. Dimineaţa,  a inceput sa caute locul şi a găsit un basorelief din marmură cu Sf. Gheorghe. Sub aceasta, a izvorat apa din visul său şi după ce a băut din ea, el s-a vindecat. 
Legenda mai spune că după aceea, Selim Bey şi întreaga sa familie s-a convertit la creştinism. Selim Bey a construit, de asemenea, o capelă mică în apropiere de izvorul sfânt care a pus bazele mănăstirii de azi. După ce a ramas văduv, Selim Bey a devenit staretul mănăstirii. Biserica de azi a fost construită în 1856 pe bazele celei precedente. Biserica pastreaza inca, tablouri valoroase ale artei iconografice a secolului XVII si XIX. 
...................................................................................................................................................................
Mormântul tracic cu boltă de la Pomorie este una din locațiile unde s-au găsit arme și unelte din timpul vechilor traci. A fost descoperit în anul 1931 și a impresionat oamenii de știință prin arhitectura unică a clădirii, fiind considerat unul dintre cele mai mari și mai bine conservate morminte din Peninsula Balcanică. 
Mormântul antic este un monument al culturii de importanţă naţională şi mondială. Datează din secolele II - III şi reprezintă o combinaţie originală de mormânt tracic cu boltă tipic şi un mausoleu roman (se crede că el a fost un veritabil mausoleu al unei familii bogate din Anhialo). Este înalt de aproximativ 8 metri şi are un diametru de 60 de metri. Printr-un un coridor se intră într-o sală circulară vastă, în centrul căreia se înalţă o coloană goală pe interior, care se deschide în partea superioară ca o ciupercă şi intră în pereţi. 
...................................................................................................................................................................2 comentarii:

 1. ce loc cuminte si incarcat de trecerea timpului...
  ce pacat ca nu e stiut, nu e cunoscut :(

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu zic: "ce pacat ca nu sunt cunoscute multe locuri in Romania". Bulgaria are 9 monumente de patrimoniu UNESCO, iar Romania doar 7 ! Am inceput o serie de excursii in Bulgaria in care am vaut doar 5 monumente UNESCO. De acum ma potolesc cu excursiile, ca prea mi-am facut de cap ! :)))

   Ștergere